Pakanaverkko ja Lehto ry: Uskonrauha koskee vain joitain uskontoja

Tiedote 8.6.2010

Suomessa vallitsee uskonnollinen tasa-arvo, ainakin paperilla. Totta on, ettei maassamme ketään teloiteta tai heitetä vankilaan uskonnollisen mielipiteensä eikä väärään uskonnolliseen ryhmittymään kuulumisensa takia. Laki ei tietenkään voi puuttua asenneilmapiiriin. Etenkin pakanauskontojen edustajat joutuvat syrjinnän pelossa usein salailemaan maailmankatsomustaan.

Astetta vakavammasta asiasta on kyse silloin, kun eri uskontoja koskevat tyystin eri säännöt. Kansanedustaja Leena Rauhala (krist.) on tehnyt 2. kesäkuuta kirjallisen kysymyksen hallitukselle ja tutkintapyynnön keskusrikospoliisille nuortenkirjasarjasta, koska sen henkilöhahmot harjoittavat wiccaa. Rauhala paheksuu välikysymyksessään erityisesti sitä, että wicca esitetään romaaneissa positiivisessa valossa. Itse hän yhdistää tämän rauhantahtoisen luonnonuskonnon muun muassa orgioihin ja huumeisiin.

Jos kansanedustajan asemassa oleva henkilö herjaisi islamia tai kristinuskoa yhtä suorasukaisesti, asiasta nousisi kohu ja edustaja joutuisi todennäköisesti eroamaan. Wiccojen julkinen pilkkaaminen ja kunniallisten kansalaisten leimaaminen suoranaisiksi pahuuden kätyreiksi ovat kuitenkin täysin sallittuja. Herjauksen ei edes tarvitse sisältää minkäänlaista kritiikkiä uskonnon tosiasiallisia sisältöjä tai käytäntöjä vastaan.

– Noitavainojen aika meni jo. Eri uskontojen edustajien täytyy jo yhteiskuntarauhan nimissäkin oppia kunnioittamaan toisiaan, huomauttaa Pakanaverkon wiccavastaava Essi Mäkelä.

Uskonto, joka on saavuttanut uskonnollisen yhdyskunnan juridisen aseman nauttii Suomessa lain erityissuojasta. Suomen vapaan wicca-yhdyskunnan taannoinen hakemus uskonnolliseksi yhdyskunnaksi kuitenkin hylättiin, joten wiccoilla ei ole oikeutta valittaa uskonrauhan rikkomisesta oikeusteitse. Hylkäyspäätöksen perustelut olivat lisäksi sellaiset, että on vaikeaa kuvitella minkään muunkaan Pakanaverkon tai Lehdon edustaman uskonnon koskaan voivan saada uskonnolisen yhdyskunnan asemaa.

– Vaatimukset on sorvattu täysin hierarkisten ja dogmaattisten kirjauskontojen näkökulmasta, pahoittelee Lehdon puheenjohtaja Santeri Humina.

Lehto – Suomen luonnonuskontojen yhdistys ry
Pakanaverkko ry

Lisätietoja antavat Lehdon puheenjohtaja Santeri Humina (puhelin 040 55 44 109, sähköposti santerihumina@gmail.com) tai Pakanaverkon tiedottaja Tiina Malinen (puhelin 044 200 6586, sähköposti tiedotus@pakanaverkko.fi).

Pakanaverkko on rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on lisätä suomalaisten pakanoiden yhteistyötä ja tarjota puolueetonta tietoa pakanauskonnoista sekä yksityishenkilöille että medialle. Pyrimme edistämään todellisen uskonnonvapauden toteutumista ja saattamaan pakanauskonnot kristinuskon kanssa tasavertaiseen asemaan maassamme. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi Pakanaverkko harjoittaa julkaisutoimintaa, järjestää yhteistapahtumia sekä toimii tiedotuskanavana tiedotusvälineisiin, viranomaisiin ja koulutuslaitoksiin. Yhdistyksen nettisivut sijaitsevat osoitteessa www.pakanaverkko.fi.

Lehto on kaikille Suomessa asuville luonnonuskovaisille ja luonnonuskonnoista kiinnostuneille tarkoitettu uuspakanahenkinen yhdistys, jonka tarkoituksena on parantaa luonnonuskontojen tuntemusta sekä yhteiskunnallista asemaa Suomessa. Lehto toimii myös yhdistävänä tekijänä erilaisten luonnonuskontojen harjoittajien välillä sekä tukee luontoa kunnioittavaa elämäntapaa. Yhdistyksen nettisivut sijaitsevat osoitteessa http://www.lehto-ry.org.