Tapaamiset

Pakanatapaamisten historiaa

Kun Pakanaverkko ry:tä perustettiin (vuonna 1999), pieni ryhmä turkulaisia pakanoita alkoi tavata toisiaan viikoittain eräässä kahvilassa. Tapaamisiin osallistui silloin väkeä vaihtelevalla menestyksellä ja oli iltoja, jolloin kukaan ei saapunut. Laimeasta osanotosta keskusteltiin pakanaverkko-listalla ja todettiin, että pieni ja sievä kahvila on ehdottomasti tapaamispaikkana liian kallis ja väärä tunnelmaltaan. Niinpä turkulaiset siirsivät tapaamisensa pakanallisempaan ja luontevampaan ympäristöön eli siis kapakkaan. Myös tapaamisten välejä höllennettiin, jottei tapahtumasta tulisi jokaviikkoista pakkopullaa. Mutta uusi tapaamispaikka osoittautuikin varsinaiseksi magneetiksi; paikalle saapui paljon ihmisiä ja heillä oli keskenään hauskaa, niin hauskaa, että tapaamisia ryhdyttiin järjestämään joka toinen viikko. Tavallista on sekin, että innostuneet pakanat kohtaavat toisensa joka viikko samaisessa paikassa, jos on nk. hyvä putki päällä.

Turun tapaamisista ottivat oppia oululaiset, helsinkiläiset, tamperelaiset ja kuopiolaiset. Kaikissa näissä kaupungeissa järjestetään enemmän tai vähemmän säännöllisesti pakanatapaamisia. Näistä tapaamisista saa lisätietoa Pakanaverkon etusivulta ja foorumista. Voit myös kysyä tapaamisista tapaamisvastaavilta, ks. yhteystiedot.

Mitä ne siis ovat?

Pakanatapaamiset eli pakanamiitit ovat erilaisten pakanoiden tapaamisia. Tapaamiset ovat kaupunkikohtaisia, eli osallistujat elävät ja vaikuttavat saman kaupungin alueella. Silti matkaajat ovat myös tervetulleita ja kunkin kaupungin paikallispakanat tekevät tuon tuostakin ”iskuja” toisten kaupunkien tapaamisiin.

Pakanatapaamisien ideana ei ole kasata yhteen saman uskonnon harjoittajia, vaan nimenomaan laittaa saman pöydän ääreen erilaisten pakanauskontojen edustajia ja katsoa, mitä tapahtuu. Tähän mennessä yritys on onnistunut erittäin hyvin; tapaamisissa säännöllisesti käyvillä on kuuleman mukaan ollut hauskaa ja tapaamisissa muodostuu sellaisia toveruuksia, joita ei syntyisi muualla. Pakanatapaamisten parasta antia ovatkin paitsi mielenkiintoiset keskustelut, myös oivallisten tuttavuuksien solmimiset. Pakanatapaamiset vaihtelevat luonteeltaan hieman kaupungista ja paikalla olevista ihmisistä riippuen.

Alaikäiset

Alaikäisten kohdalla on ongelma, tietyllä tavalla. Maastamme löytyy paljon pakanoita, joille ei ole siunaantunut nk. täyttä ikää. He eivät pääse ravintoloihin. Tämä on sikäli hyvä, etteivät he siten myöskään humallu ennen kuin laki heille siihen antaa oikeuden. Toisaalta heiltä riistetään oikeus tavata toisia pakanoita, aivan niinkuin ihmisellä olisi oikeus uskontoon vasta täysi-ikäisenä. Tilanne on hankala, mutta toistaiseksi on katsottu tarpeelliseksi jatkaa tähän malliin. Koska Pakanaverkko ry ottaa jäsenikseen alaikäisiä ainoastaan huoltajan luvalla, sama koskee myös tapaamisiamme; mukaan pääsee vasta täysi-ikäisenä tai silloin, kun huoltaja seisoo vieressä. Nuoret pakanat ovat tervetulleita esim. kevät- tai syysleireillemme, jotka pyritään järjestämään kevät- ja syyspäiväntasausten aikaan. Samoin nuoret ovat tervetulleita kaikkeen muuhun toimintaamme. Mutta laki sanoo, ettei kapakkiin pääse ennen kuin ikää on tarpeeksi ja kaikki ne, jotka sinne pääsevät haluavat jäädä sinne. Alaikäisten saapuminen niihin tapaamisiin, jotka järjestetään muissa kuin ravintolatiloissa on toki hyväksyttyä, mutta silloinkin alle 16-vuotiaiden on syytä ymmärtää, että kantaa paikallaolostaan täyden vastuun, myös vanhemmilleen.

Päihteet

Ihmisten humaltuminen tapaamisissa on miltei väistämätöntä, sillä humala on Dionysokselle pyhä tila, jossa kielenkannat avautuvat ja mieli pääsee kahleistaan irti. Monet pakanat arvostavat sitä ja koska kyseessä on muutenkin sangen epäformaalinen tilaisuus, jokaisella on luonnollisesti oikeus ottaa rennosti. Silti tapaamisiin osallistuu säännöllisesti ihmisiä, jotka eivät käytä minkäänlaisia tajunnansumentajia; tupakkaa, kahvia ja/tai alkoholia. Kaikki kunnioittavat näiden ihmisten näkemystä ja myös absolutisteilla on poikkeuksetta hauskaa tapaamisissa. Alkoholin osuus tapaamisten luonteessa vaihtelee tietysti suuresti. Jotkut tapaamiset ovat raittiimpia kuin toiset. Humalatilansa jokainen pitää luonnollisesti hallinnassaan, eikä ylilyöntejä katsota suopeasti. Häiriöksi olevat ihmiset poistetaan aina paikalta. Kaikki tapaamiset pyritään pitämään sellaisissa tiloissa, joissa tupakoijat voivat siirtyä tupakoinnin ajaksi johonkin muuhun tilaan. On havaittu, että savuttomissa tapaamisissa ihmiset viihtyvät pidempään.

Juttujen taso

Jostain syystä kaikkia pakanatapaamisia leimaa sangen korkea huumoripitoisuus. Kerrotaan, ettei missään muualla kuule niin huonoja vitsejä kuin pakanamiiteissä. Kaikelle ja kaikille nauretaan, muttei ketään eikä mitään pilkata. Nauru lähentää ihmisiä toisiinsa ja tekee aina hyvää. Toisaalta miittien puheenaiheisiin kuuluvat myös maailmankaikkeuden olemuksen pohdiskelu, pakanauskontojen olemuksen määrittely sekä tietysti Pakanaverkko ry:n menneet ja tulevat toiminnat. Tapaamisissa huumori siivittää siis syvällisyyttä ja syvällisyys huumoria. Varusteena pakanakeskusteluihin kannattaa tuoda mukanaan hyvän huumorintajun lisäksi suurehko annos suvaitsevaisuutta. Tapaamisissa kukaan ei yritä käännyttää ketään, sillä käännytystyö ei kuulu pakanuuteen lainkaan. Siksi arvostamme mielipiteiden monimuotoisuutta.

Kenelle?

Vaikka pakanatapaamiset ovatkin Pakanaverkko ry:n aloittamia, ne eivät missään nimessä ole tarkoitettuja vain jäsenille. Mukaan mahtuvat kaikki, uskonnollisesta tai yhdistyksellisestä näkemyksestä riippumatta. Poikkeuksena ovat nk. ”kristityt vakoojat” (humoristinen termi), jotka saapuvat tapaamisiin ainoastaan käännyttämään pakanoita tai pällistelemään heitä. Heitä emme kaipaa, aivan niinkuin he eivät kaipaa meitä kirkkoihinsa hihkumaan Dionysoksen nimeen. Tämä on julma tosiseikka; pakanat ovat pakanoita, kristityt voivat tavata toisiaan jossain muualla kuin pakanoiden miiteissä.

Koska tapaamisia järjestetään toistaiseksi vain kahdeksalla paikkakunnalla ja pakanat ovat kuitenkin levittäytyneet koko maahan, on toivottavaa, että myös tapaamispaikkakuntia tulee lisää. Jos siis olet kiinnostunut tapaamaan alueesi pakanoita, lyö rohkeasti tapaamisaika ja -paikka lukkoon ja ilmoita siitä pakanaverkko-listalla. Älä missään nimessä masennu, jos paikalle ei heti ensimmäisellä kerralla saavu ketään, vaan jatka sitkeästi yrittämistä. Käy matkoilla hakemassa virkistystä muiden kuin oman alueesi pakanatapaamisista, et kadu.

Tervetuloa pakanatapaamisiin!

Pakanatapaamisista vastaavien yhteyshenkilöiden tiedot löydät yhteystietoja -sivulta!