Jöns Carlson luennoi Köyritulilla muinaisjumalista

Loimaan Lehti uutisoi 22.9.2007:

Loimaan Lehti

Lauantaina Musiikkia köyritu­lilla -tapahtumassa kuullaan antropologi Jöns Carlsonin erikoisluento aiheesta maata­louden jumalat. Carlson luen­noi Sarka-museon seminaari­tila Riihessä kello 18:30.

Aiheeni liittyy noituuden ja pakanauskontojen yhtey­teen, paljastaa Jöns Carlson.

Hän tunnustautuu yksityiseksi ajattelijaksi, joka ei hakeudu julkisuuteen.

– Nykyaikanakin noituusus­konnoissa palvotaan usein samoja asioita kuin pakanuuden aikana. Kristinuskosta puuttu­van kapinan vastapainoksi tul­leissa uusissa ilmiöissä noita on roolissa. Samaa kahtiajakoa voi nähdä kristinuskon ja isla­min välillä.

Urjalalaissyntyinen Carlson on väitellyt tohtoriksi perin­teentutkimuksen, sosiaaliant­ropologian alalta Joensuun yliopistossa. Hän on valmistunut valtiotieteen lisensiaatiksi Hel­singin yliopistosta ja opiskellut sitä ennen Cambridgen yli­opistossa kolme vuotta.

Carlson on tutkinut uskon­non sosiaalisesti erottavaa merkitystä Etelä-Amerikan intiaanien elämässä. Hänen väitöskirjansa seuraa Amazo­nian erään alkuperäiskansan elinkeinojen, asumisen ja po­liittisten muutosten kehitystä viime vuosisadalla.
Hän on perehtynyt kansan­runouteen ja julkaissut kirjan Vienanmeren maitovalaista Solovetskin luostarisaaressa.

Kiinnostukseen sosiaaliant­ropologiasta vaikutti Carlsonin akateeminen opettaja Arne Ru­neberg, joka teki väitöskirjan noituuden ja viljelykulttuurin uskomuksista.

(Aino Suominen / Loimaan Lehti)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*